Жанрова варіативність сучасної PR-комунікації в культурно-мистецькій сфері - Шулінова, Лариса (Актуальні проблеми української лінгвістики: теорія і практика, 2025)
У статті сформульовано основні напрями та аспекти актуальної і недослідженої в українській гуманітаристиці проблеми жанрової реалізації PR-комунікації та її варіативності в культурно- мистецькій сфері. На матеріалі текстів Національного художнього музею України, Музею історії міста Києва, Київського національного академічного Молодого театру, Київського академічного драматичного театру на Подолі, Національного культурно-мистецького та музейного комплексу "Мистецький арсенал", Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість", оприлюднених на їхніх офіційних сайтах, сторінках в мережах Instagram, Facebook, відеохостингу Youtube, проведено аналіз наявних жанрів, їх інваріантів та різновидів, які реалізують PR-функції та пропозиції відповідно до основних мети, завдань у найбільш прийнятні для цього способи із застосуванням вербальних і невербальних засобів, зважаючи на об'єкт (мистецтво, культура), гетерогенність реципієнтів, вимоги сучасного цифрового середовища. З'ясовано, що оскільки культурно-мистецький продукт є високоемоційним та соціально значущим, жанри PR-текстів мають відображати інформативність (пресреліз, постреліз, анонс, репортаж та ін.), аналітичність (стаття, огляд, коментар, рецензія та ін.) та емоційність (сториз, рилз та ін.), впливовість / маніпулятивність (рекламні жанри), естетичність (досліджувана сфера суспільної діяльності значною мірою забезпечує саме ці потреби реципієнтів). Виявлено, що жанрова система PR в культурно-мистецькій сфері є відкритою та динамічною, складається з трьох основних груп, які функціонують водночас, забезпечуючи інтегровану комунікацію: традиційні PR-жанри, медійні жанри та інтернет-жанри. Трансформація традиційних жанрів, поява нових та їх комбінування зумовлені "економією уваги та мовних ресурсів", діалогічністю та інтерактивністю, креолізацією. Перспективними визначено дослідження ефективності окремих жанрів за різними мовними рівнями та використання штучного інтелекту (AI) для генерації PR-текстів у цій сфері.
Keywords: PR-комунікація; PR-жанр; жанровий різновид; медійні жанри; інтернет-жанри; вербальні засоби; невербальні засоби