Модерні напрямки сучасної лінгвістики: функціональний контекст - Шевченко , Лариса (Актуальні проблеми української лінгвістики: теорія і практика, 2018)
Статтю присвячено визначенню понять «сучасна лінгвістика», «модерна лінгвістика», «неолінгвістика» у мовознавстві. Сформульовано тезу про суспільний і пізнавальний статус нових галузей лінгвістики, їх перспективу в інтелектуальній діяльності людини. Закцентовано увагу на інтегральній природі модерних напрямків лінгвістики, запропоновано аналіз тенденцій розвитку  нових напрямків лінгвістичної науки у провідних університетах світу та в діяльності  Міжнародного комітету славістів.
Keywords: модерна лінгвістика, неолінгвістика, медіалінгвістика, юрислінгвістика, структурно-функціональна парадигма, когнітивно-комунікативна парадигма, інтегральне знання.