Лінгвосугестивні технології впливу в доктринальних документах РФ - Карнаух, Сергій (Актуальні проблеми української лінгвістики: теорія і практика, 2024)
У статті розглядаються доктринальні документи країни-агресорки (Воєнна доктрина РФ, Доктрина інформаційної безпеки РФ, Стратегія національної безпеки РФ) як дискурсивні події, що створюють російську концептуальну картину світу – альтернативну псевдореальність, яка базується на симулякрах-підмінах і демонструє фальшиву інформацію про глобальну безпекову ситуацію і тотальну загрозу суверенітету РФ. Доведено, що доктринальні документи РФ ґрунтуються на поняттєвому апараті інформаційної війни, закріпленому у словнику за редакцією Д. Рогозіна "Війна і мир у термінах та визначеннях". Лінгвосугестивні технології в цьому словнику розглядаються як зброя інформаційної війни, зокрема мову війни визначено як "спосіб маніпуляції суспільною думкою лінгвістичними засобами".У текстах доктринальних документів РФ використовуються лінгвосугестивні технології переконання без критичного аналізу інформації, симулякризації та інтелектуальної рецепції.Технологія переконання без критичного аналізу інформації застосовується для створення хибного образу РФ як демократичної держави, що впроваджує традиційні цінності, а тому має протистояти інформаційній агресії західних країн, які перебувають у концієнтальній кризі. За допомогою технології симулякризації вибудовується альтернативна реальність-перевертень, в якій усі деструктивні дії Росії приписуються країнам Заходу та Україні. Технологію інтелектуальної рецепції використано для закріплення  прийнятних для режиму В. Путіна узагальнень, що потім транслюються за всіма офіційними і медійними каналами й формують відповідну позицію громадян РФ щодо необхідності захисту від країн Заходу та України.Визначені лінгвосугестивні технології прагматично спрямовані на вторгнення в когнітивний простір адресата – громадян РФ, агресивно нав'язують йому негативне ставлення до ЧУЖИХ (країн Заходу та України). Воєнна агресія представляється як захист від посягання країн Заходу на суверенітет і територіальну цілісність Росії; вторгнення РФ в Україну – як неврегульований регіональний конфлікт. Як результат – адресат інформації не ідентифікує підміну дійсності, прагматичним результатом чого є підтримання воєнної агресії РФ в Україні.
Keywords: дискурс-аналіз, лінгвосугестивна технологія, лінгвосугестивна техніка, лінгвістичний маркер, концепт, концептуальна картина світу, наратив, тематична група.