У світі Шекспіра: мультимодальна комунікація та мультисенсорне сприйняття у Стратфорді-на-Ейвоні - Білюк, Юлія (Актуальні проблеми української лінгвістики: теорія і практика, 2025)
У статті досліджуються нові експозиційні практики музеїв В. Шекспіра у Стратфорді-на-Ейвоні, а саме мультимодальний, мультисенсорний, іммерсивний сторителінг, що сприяє глибшому наративному смислотворенню. У контексті партисипативного музейного дискурсу Shakespeare's Birthplace, New Place та the Schoolroom & Guildhall проаналізовано використання текстово-зображальної синергії разом із звуковими, ароматичними, тактильними та смаковими елементами для створення багатовимірного, емоційно насиченого комплексного сприйняття експозицій відвідувачами. Моделі пасивного споглядання у музеях поступаються інтерактивним стратегіям, які забезпечують активне залучення відвідувачів до історії життя й творчості Вільяма Шекспіра – цифровим інсталяціям, живим виставам, гейміфікації та сенсорній інтерпретації. Мультимодальний та мультисенсорний підходи дозволяють перетворити музей на інтерактивне середовище, що стимулює глибше осмислення культурної спадщини та створює умови для інклюзивного, персоналізованого навчання. Застосування сенсорних панелей, проєкційних систем, елементів доповненої реальності сприяє інтенсивному залученню до взаємодії з експозицією та поглибленому розумінню матеріалу експозицій, сприяючи кращому порозумінню між музеями та аудиторією сьогодення. Мультимодальний дискурс музеїв В. Шекспіра демонструє потенціал сучасних технологій у створенні складних культурних наративів, емоційно насичених, релевантних для сучасної аудиторії. Стратфорд-на-Ейвоні у цьому контексті постає як виразна ілюстрація того, як партисипативний музей може поєднувати мультисенсорні практики, мультимодальний сторітелінг, і текстово-зображальну синергію для збереження історичної автентичності та створення глибокої, іммерсивної взаємодії з відвідувачами. Застосування таких стратегій свідчить про перехід сучасної музейної діяльності до нової моделі – від репрезентації до взаємодії, де ключовим стає персональний досвід людини, що занурюється в музейний простір.
Keywords: дискурс, іммерсивний, смислотворення, мультимодальний, мультисенсорний, наратив, партисипативний музей, сторителінг, текстово-зображальна синергія, Вільям Шекспір, Стратфорд-на-Ейвоні