Семіотичні ресурси вираження смакової модальності в рекламі корисних напоїв (на матеріалі англійської мови) - Рибальченко, Андрій (Актуальні проблеми української лінгвістики: теорія і практика, 2025)
У статті досліджуються засоби передачі смакових характеристик соків, газованої води, функціональних напоїв, чаю, кави та рослинного молока на вебсайтах 25 виробників корисних напоїв. Проаналізовані значення, частотність, комбінаторність, мультисенсорність лексичних одиниць, візуальні та інші семіотичні елементи розглянуті у контексті їх узгодженості з вербальною частиною рекламних повідомлень. Смакова лексика є недостатньо дослідженою у лінгвістиці, однак саме вона відіграє важливу роль в рекламі харчових продуктів, оскільки допомагає підвищити їх сенсорну привабливість. Смакові відчуття викликають емоційні реакції, які впливають на поведінку та вибір споживачів, тому рекламні повідомлення акцентують увагу цільової аудиторії як на користі, так і на високих смакових якостях корисних напоїв. Смакові характеристики напоїв та користь для здоров'я поєднуються в описах за допомогою таких стилістичних прийомів, як алітерація, асонанс, паралелізм та персоніфікація. Аналіз матеріалів вебсайтів свідчить про високу частотність смакових термінів, які передають природне походження складників напоїв та відсутність штучних смакових добавок. Базовий смаковий термін "taste" вживається більш часто у порівнянні з рекламою конвенційних харчових продуктів, де перевага віддається його синоніму "flavor", який може конотувати штучність. Вживання лексичних одиниць, які передають низьку інтенсивність смаку, може сприяти переконанню споживача у відсутності штучних підсолоджувачів і смакових добавок. Мультисенсорні терміни, метонімія, та порівняння дозволяють представити споживання напоїв як мультисенсорний досвід, що включає ольфакторну, слухову, візуальну, тактильну, та інтероцептивну модальності. Опис смакових профілів напоїв за допомогою термінів з різними сенсорними модальностями дозволяє асоціювати їх смак з порами року, подорожами до географічними локацій, де вирощуються їх натуральні інгредієнти, та приємними враженнями. Така репрезентація смакових якостей узгоджується з уявленнями про здоровий і насичений спосіб життя. Невербальні елементи – зображення та колір – доповнюють смакові описи та підсилюють брендинг, орієнтований на здоров'я.
Keywords: сенсорна лінгвістика; смакова лексика; реклама напоїв; корисні напої; натуральні продукти; маркетингові стратегії; семіотичний аналіз