Когнітивне домінування українського страткому як сенсова взаємодія внутрішніх та зовнішніх наративів - Снитко, Олена (Актуальні проблеми української лінгвістики: теорія і практика, 2025)
Статтю присвячено аналізу питання про когнітивне домінування українських стратегічних комунікацій у ситуаціях жорсткого інформаційно-психологічного протистояння. У фокусі опису два сучасні українські наративи – "ЗСУ як фактор європейської безпеки" та "Українці – руйнівники російської імперії", які вийшли на авансцену сучасного інформаційного простору. Ці наративи (зовнішній та внутрішній) сенсово взаємодіють у системі українського страткому, забезпечуючи когнітивну перевагу у спілкуванні з цільовими аудиторіями, активно впливаючи на сприйняття подій як всередині країни, так і на міжнародній арені. Ці наративи мають міцний фундамент у вигляді реальних подій, вони мобілізують суспільство до опору та підтримують високий рівень відповідальності перед викликами життя, активно протидіючи наративам російської пропаганди. Сенсова взаємодія цих наративів створює образ України як держави, що бореться не лише за власну свободу, але й за свободу всієї Європи. Об’єднання історичного наративу та наративу про сучасну загрозу дає можливість оцінювати нинішню російсько-українську війну і як продовження багатовікового спротиву, і як сучасний цивілізаційний конфлікт: ЗСУ не просто стримують агресора, а руйнують імперські структури, які загрожують усьому континенту сьогодні. Взаємодіючи між собою, ці наративи забезпечують актуальні смислові акценти у стратегічних комунікаціях України. Ці наративи проходять свою апробацію в інформаційному просторі, демонструючи, як сенсова взаємодія наративів забезпечує когнітивне домінування українського страткому. Наративний аналіз сучасного українського страткому дозволяє зробити висновок про те, що успішна зовнішня політика держави залежить від послідовності внутрішньої та зовнішньої комунікації. Внутрішній наратив має бути чітко сформульований для того, щоб зовнішня комунікація була переконливою та послідовною.