Модерні напрямки сучасної лінгвістики: функціональний контекст - Шевченко , Лариса (Актуальні проблеми української лінгвістики: теорія і практика, 2018)
Статтю присвячено визначенню понять «сучасна лінгвістика», «модерна лінгвістика», «неолінгвістика» у мовознавстві. Сформульовано тезу про суспільний і пізнавальний статус нових галузей лінгвістики, їх перспективу в інтелектуальній діяльності людини. Закцентовано увагу на інтегральній природі модерних напрямків лінгвістики, запропоновано аналіз тенденцій розвитку нових напрямків лінгвістичної науки у провідних університетах світу та в діяльності Міжнародного комітету славістів.