Концепт БОГ у творах про національно-визвольний рух першої половини ХХ ст. - Бачун, Лілія (Актуальні проблеми української лінгвістики: теорія і практика, 2019)
У статті проаналізовано основні концепції теолінгвістики, її історія, стан та перспективи розвитку. Визначено зумовленість використання теоніма «Бог» у художніх та мемуарних творах про національно-визвольний рух першої половини ХХ століття, з’ясовано кількісне функціонування теоніма в текстах. У статті подано варіативність використання теоніма «Бог», досліджено його функціональне навантаження у сталих висловах, словосполученнях, словесних конструкціях. Проаналізовано тристоронню характеристику концепта «Бог», яку письменники висвітлюють у текстах аналізованих романів. Перша з них – лексична: один із основних християнських постулатів базується на віруванні у триєдиного Бога (Бог-Отець, Бог-Син, Бог-Дух Святий), що і має підтвердження в аналізованому матеріалі. Завдяки десятьом варіантам назви «Бог» письменники розкривають різнобічну атрибутивну характеристику аналізованого концепту. З’ясовано, що християнська домінанта в текстах дозволяє спостерегти і назви язичницьких богів. Фонетичні варіанти різних номінацій концепта «Бог» свідчать про широке використання письменниками зменшено-пестливих суфіксальних афіксів і формують фонетичний складник загального семантичного поля. Функціональне навантаження у висловах персонажів із теонімом Бог має така смислова інформація: прохання до Бога, застережні звертання, подячні звертання та прославляння Бога, використання теоніма з метою вираження побажання чи благословення, уповання на Божу силу. Онім «Бог» може бути вигуком у реченні, використовуватися у богословських текстах, привітаннях, прислів’ях та ін.