Германські претерито-презентні дієслова та їх морфолого-семантичні особливості - Боцман , Андрій; Дмитрук , Ольга (Актуальні проблеми української лінгвістики: теорія і практика, 2019)
Статтю присвячено детальному опису морфологічних та семантичних характеристик германських претерито-презентних дієслів. Особливості функціонування претерито-презентних дієслів у морфологічному ракурсі розглядалися низкою дослідників шляхом виокремлення дієслівних характеристик, особливостей, потенційних можливостей у різних германських мовах. Однак, це було зроблено без співставлення отриманих результатів. Існує доволі незначний обсяг достовірної інформації щодо претерито-презентних дієслів у межах західногерманської та північногерманської (скандинавської) підгруп. Семантичний аспект цих дієслів був у фокусі уваги деяких авторів, але й досі невідомий шлях формування таких дієслів у інших індоєвропейських мовах (балтійських, слов’янських, романських). І досі залишається суперечливим питання про те, як ці дієслова відбилися у латинській та грецькій мовах. Незважаючи на той факт, що претерито-президенті дієслова були досліджені у деталях щодо фонологічних умов, їхні морфологічні та семантичні характеристики не були враховані та співставленні. Особлива увага у статті приділяється взаємозв’язку фонологічної та морфологічної специфіки цих дієслів. У статті описуються результати детального і ґрунтовного порівняльного аналізу фонологічних, морфологічних і семантичних особливостей претерито-презентних дієслів з метою визначення їх морфологічних характеристик, що сформувалися під впливом фонологічних процесів. Метою дослідження є виявлення зв’язків германських претерито-презентних дієслів з можливими джерелами в інших індоєвропейських мовах. Спектр характеристик наводиться в аспекті семантики даних дієслів, що уможливлює детально прослідкувати функціональне навантаження. Автори роблять спробу виявити природу цієї дієслівної групи. Приділено увагу дослідженню функцій претерито-презентних дієслів не лише у германських, а й інших індоєвропейських мовах. Провідним методом аналізу виступив порівняльно-історичний. Цей ефективний шлях дослідження є надійним та результативним для репрезентації фактів щодо специфіки претерито-презентних дієслів.