Корпус назв парфумерно-косметичних товарів та його параметризація - Нікіфорова , Євгенія; Попівняк , Олена; Галицька, Єлизавета (Актуальні проблеми української лінгвістики: теорія і практика, 2022)
Стаття висвітлює проблему дослідження парфумерно-косметичного номінативного регістру, втіленому у неймінговому корпусі. Дослідження здійснюється у мультиаспектному і мультиструктурному напрямках. Мультиаспектні особливості розглядаються як номінативний і інформаційний напрямки. Мультиструктурна специфіка відображається у поєднанні А-брендового (виробникового), В-базового (індивідуального), С-родового (товарного), Д-функціонально-дескриптивного інтегрантів. Наступний рівень мультиструктурних особливостей пов’язаний із комбінуванням інтегрантів у більші структури-інтегратори. Інтегратори об’єднуються у більші корпуси номінативних товарних одиниць. Власне корпус складається з таких семантичних компонентів як квантифікатори, кваліфікатори, детермінанти. Корпус номінативних інтеграторів забезпечує виокремлення товарних одиниць і демонструє залучення певних номінативних засобів, а також певні семантичні відтінки соціальної стратифікації. Залучення номінативного регістру також відображене в структурі корпусу. Товарні одиниці асоціюються з їхніми номінативними інтеграторами. Процес дослідження номінативного корпусу складається з двох стадій селекції. На першій стадії селекції було виокремлено 54 класи товарних одиниць. На другій стадії було здійснено редукцію корпусу до 13 класів ольфакторних і колоративних товарів. Параметри, що було виокремлено у процесі параметризації можуть бути кількісними і якісними у їхньому взаємному функціонуванні і кореляції. Якість і кількість віддзеркалені у товарних типах, номінативних засобах, номінативному регістрі. Корпус товарних номінативних одиниць є інформаційною базою товарної продукції. Інформаційне ядро сформоване двома підгрупами. Перша підгрупа подає інформацію про ольфакторні характеристики, аромати, пахощі. Друга містить інформацію про оптичний ефект, забарвлення, тинькування, маскування.