Жанр КУЛІНАРНЕ ШОУ у стилістичній парадигмі сучасних слов’янських медіа - Шевченко, Лариса; Дергач, Дмитро (Актуальні проблеми української лінгвістики: теорія і практика, 2025)
У статті порушується проблема динаміки медійної комунікації, синхронізованої з її мовною природою, функціями та жанровою системою. Авторська аргументація базується на аналізі жанру шоу, що реалізує функціональний потенціал літературної мови в розважальному та пізнавальному контекстах. Його комунікативний інваріант – жанр кулінарного шоу – інтерпретовано в методології медіалінгвістичної епістеми. З погляду функціональної стилістики проаналізовано архітектоніку та креолізаційні засоби кулінарного шоу в його різних жанрових форматах. Аргументовано також, що жанр кулінарного шоу спирається на ефективне поєднання інформаційної, пізнавальної та розважальної функцій літературної мови у слов’янському масмедійному просторі. У свою чергу, об’єктивність й ефективність комунікації зумовлює її переорієнтацію в умовах домінування мовного ресурсу, що актуально для архітектоніки цього медіажанру. Стилістична природа рецепту як комунікативного центру жанру кулінарного шоу дозволила визначити його монологічну та діалогічну/полілогічну форми. Також було досліджено телевізійні й онлайн-формати жанру кулінарного шоу у слов’янському – українському, болгарському, польському – медіапросторі з акцентом на тому, що їх основний когнітивний контекст пов’язаний із розвитком не теоретичних, а практичних умінь і навичок, пов’язаних із процесом приготування. Особлива увага приділяється формуванню іміджу всіх учасників (журі, ведучих, гостей, конкурсантів та ін.) аналізованих кулінарних проєктів загалом. У статті окреслено перспективу теорії медійної жанрології в її зв’язку з різними традиційними та новими напрямками лінгвостилістичних досліджень, зокрема у психо-, соціолінгвістичній і лінгвокультурологічній перспективі.