Номінативні стратегії брендингу в бізнес-лінгвістичній інтерпретації - Збінська, Анна (Актуальні проблеми української лінгвістики: теорія і практика, 2024)
У статті розглядаються номінативні стратегії брендингу в контексті динаміки лавандового бізнесу в Україні. Визначено, що номінативні стратегії брендингу в бізнес-лінгвістичному аналізі актуалізують поліваріантні критерії вибору власних назв: це загалом впливає на сприйняття бренду, його асоціативні зв’язки з відповідною діяльністю та можливість привернути увагу споживачів. Ідентифікується лінгвістична проєкція супроводу ефективного бізнесу, що виявляється в динамізації брендингу в репрезентативних і відповідних часу та простору культури сферах суспільного життя. Йдеться, зокрема, про забезпечення та реалізацію контактів із засобами масової інформації з метою присутності бренду на ринку та в медійному просторі, про вербалізацію атрактивної функції мови в макро- та мікроконтексті суспільної комунікації. Досліджено роль та практичне значення власних назв, їх вплив на сприйняття локації або продукту споживачами, формування позитивного іміджу компанії в мовній свідомості реципієнтів. Сформульовано й аргументовано думку про те, що український лавандовий бізнес стрімко розвивається, а отже, в науці сформувалась відповідна лакуна фахового бізнес-лінгвістичного аналізу його номінативних стратегій. Важливим питанням для лінгвіста є розуміння процесу вибору ефективної номінації, її смислове наповнення. Розглянуто різні типи номінації, номінативні моделі та їх практичне застосування в контексті вербалізації бізнесових стратегій. Зосереджено увагу на комунікативних стратегіях неймінгу, які використовуються для формування асоціативних зав’язків у процесі сприйняття реципієнтами інформації про бренд. Крім того, аналізуються тенденції щодо використання англомовних запозичень для створення сучасного та привабливого образу лавандових брендів. Стаття актуалізує значення номінації як ефективного інструменту для створення та розвитку впізнаваного бізнесу.